DiSGRAFYA
FONOLOJİK FARKINDALIK TEMELLİ DİSGRAFİ MÜDAHALE PROGRAMI
- Yazma bozukluklarına müdahale etmek
- Hataları en aza indirmek, hataları ortadan kaldırmak
- Yazmaya karşı isteksizliği ortadan kaldırmak
- Uygulayıcılar için hatanın analizini yaparak uygun müdahaleyi belirleyebilmek
Eğitim programı yazma becerisinin geliştirilmesi için sistematik bir sıra izlemektedir. Öğretmenler aileler ve öğrenciler için takibi kolaydır. Program yazmanın temeline inerek gelişimsel dönemlere uygun basitten zora kurgu ile planlanmış içeriğinde yüzlerce etkinlik ve örnekler bulunan 7 kitaptan oluşmaktadır. İpucu işlem süreçleri ile yazma becerisinin bağımsızlaştırılması amaçlanmaktadır.
DİSGRAFYA
(FONOLOJİK FARKINDALIK TEMELLİ DİSGRAFİ MÜDAHALE PROGRAMI)
OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÜZERİNE ETKİLERİ
Yazma becerilerindeki problemler ileriki dönem öğrenme güçlüğünün habercisidir bundan dolayı yazma; okul öncesi dönemden başlayarak çalışılması gereken bir beceridir. Yazma üzerine yapılan müdahaleler okul dönemi yazmada bozukluğun görülmesi ile birlikte uygulanmaktadır. Okul öncesi dönemde yazma becerisi üzerine özellikle ince motor beceriler kavramlar bellek çalışmaları(görsel-işitsel) yapılmalı, geliştirilmelidir. Eğitim programı yazma probleminin ortaya çıkmasını engellemek olası hataları en aza indirmek ve ortadan kaldırmak için hata analizi yaparak uygun müdahaleyi belirleyen ilk ve tek programdır.

Yazma eylemi okul öncesi dönemde:
Karalama, çizme ve yazma şeklinde seyreder eğitim programı içeriği okul öncesi döneme uygun olacak şekilde planlanmış, etkinlik ve örneklerle desteklenmiştir. Programın kullanımı çocukları yazma eylemine hazır hale getirmektedir.
Yazma becerisi ince motor becerisinin gelişimi ile doğru orantılıdır. Bu doğrultuda Disgrafya eğitim programında ince motor becerilerine ayrı bir modül ayrılmıştır. Gelişimsel dönemlere uygun kontrol listesi verilmiş ay ay takip edilecek etkinlikler sayesinde takibi kolaydır. Programın ilk modülü olan ince motor beceriler yazma öncesi motorik hareketlerle desteklenerek yazma dönemine başlama öncesinde öğrencinin yazma eylemine hazırlanmasını sağlamaktadır.
Yazma eyleminde dikte çalışmalarının önemi büyüktür. Beceriyi İnce motor becerilerine ek, bellek (Görsel işitsel ) problemleri doğrudan etkilemektedir. Görsel bellek çalışmaları okul öncesi dönem çocuklar için kavramlarla (sağ sol, önce sonra, başta ortada sonda) desteklenerek bu sayede hazırlık sürecini eksiksiz bir şekilde tamamlamasını sağlamaktadır.
Yazma becerisinin temeline inmek alt dinamikleri harekete geçirmek ve geliştirmek yazmada olası hataların ortadan kaldırılması becerinin geliştirilmesi için şarttır. Yazma becerisi üzerine okul öncesi dönem çalışmaların önemi büyüktür.
DİSLEKSİ VE DİSKALKULİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Okuma becerilerine katkıları
- Yazma becerisinin geliştirilmesi
- Öğrencilerin okuma için daha fazla zaman ayırabilmelerine fırsat tanır
- Okunabilirliğin gelişmesini sağlar
- Programın İçeriğindeki görsel bellek çalışmaları ile gramer ve noktalamada yapılan hataları ortadan kaldırır
- Fonolojik Farkındalığın gelişmesini sağlar
- Kelime, cümle çözümleme becerisini geliştirir
- Hızlı okuma becerisini geliştirir
Matematik becerilerine katkıları
- Yazma becerisinin geliştirilmesi
- Yan yana yapılan işlemlerdeki hataları ortadan kaldırır
- Alt alta yapılan işlemlerdeki hataları ortadan kaldırır
- Rakamların doğru ve okunabilir yazılmasını sağlar
- İşlemlerde unutulan bir nokta (.) nedeniyle işlemin yanlış sonuçlanmamasını sağlar
- Görsel bellek çalışmaları sayesinde sayı ve sembollerin doğru ve yerinde kullanılmasını sağlar
